Tartu vald sõlmis koostöö- ja sõpruslepingu Ukraina Kiievi oblasti Vasõlkivi linnaga

5.-9. juulini oli Tartus visiidil Ukraina Kiievi oblasti Vasõlkivi linna linnapea Natalija Balassõnovotš  (Наталія Баласинович) oma delegatsiooniga. Kavas oli koostöö- ja sõpruslepingu sõlmimine Vasõlkivi linna ja Tartu valla vahel. Vastava otsuse langetas Tartu Vallavolikogu 19. juunil.

Vasõlkiv on üks Kiievi oblasti linn ca 40 000 elanikuga. Linna kirjalik esmamainimine kroonikates pärineb aastast 996, mida hetkel loetakse ka linna ajaloo alguseks. Kaasajal on linn koduks mitmetele olulistele Ukraina kaitseväe baasidele ning seetõttu ka raketirünnakutes palju kannatada saanud.

Tartu valla koostöös Vasõlkivi linnaga on toimunud veebruaris 2024 Ukraina sõjaväelaste laste laager Lähtel. Aruteludes linna esindajatega on selgunud mitmeid teisigi huvipakkuvaid koostöövaldkondi – europrojektides osalemine, milles Tartu vallal on suured kogemused, uute haridusasutuste projekteerimine ja ehitamine, aga ka elanikkonnakaitse küsimused, kus on Ukraina poolt pakkuda suurt praktilist kogemust ja väärtuslikke nõuandeid.

Visiidi käigus tutvustati Tartu valla haridusasutusi (Lasteaed Ripsik, Kõrveküla, Lähe ja Tabivere koolid), Äksis asuvat Jääaja Keskust, Tartu Valla Haldust, lisaks külastati ka Päästeametit ja Häirekeskust.

„Tartu vald on oma senistelt sõprusomavalitsustelt – Jyväskylält ja Geltingilt - saanud palju väärtuslikke nõuandeid ja abi kui Eesti oli alles astumas Euroopa Liitu. Nüüd on meie kord ulatada abikäsi ukrainlastele, kes soovivad oma riigi lääneliku maana üles ehitada. Ukraina kolleeg kinnitas, et konkreetsest abist tähtsamgi on teadmine, et nad pole praegusel raskel hetkel üksi," ütles sõpruslepingu motiivide kohta vallavanem Jarno Laur.

"Vähimagi kahtluseta vajab Ukraina nende rahvale tohutul hulgal kannatusi toonud laastava sõja võitmiseks lääneriikide jätkuvat humanitaar- ja relvaabi, kuid mitte ainult. Olen kindel, et materiaalne toetus pole vähetähtis, kuid sellest veel olulisem on usk. Usk, et Ukraina on võimeline seda sõda võitma ja et Ukraina rahvas on võitja rahvas. Loodan, et sõlmitud koostöö- ja sõpruslepe saab kinnituseks nii paljudele Ukraina inimestele seal, kesk sõjakoledusi, kui ka kõigile teistele kaugemal, et meie rahvas siin, Tartu vallas usub. Usub ukrainlastesse ja vabasse, demokraatlikusse, läänelikku Ukrainasse, kus ühel päeval saab jälle olema rahu" kommenteeris sõpruslepingu sõlmimist volikogu esimees Vahur Poolak. 

Tartu vallal on nüüd 3 kehtivat sõpruslepingut: Jyväskylä linnaga Soomes, Amt Geltinger Bucht'iga Saksamaal ning Vasõlkivi linnaga Ukrainas.